Als Time 2.0 op de cover zet, wordt het tijd voor 3.0

Foto: TimeHet Amerikaanse Time heeft de actieve web 2.0-bloggende-foto’s-postende-internetter uitgeroepen tot “man van het jaar”. Dat betekent twee dingen. De 2.0 hype heeft wel degelijk iets om de hakken nu hij op gelijke hoogte is gezet met “de computer” (“man van het jaar” in 1983). En de hype is hype-af, want 2.0 is mainstream geworden, het spektakel voorbij, alledaags, Schnee von gestern.

De kenners weten dat web 2.0 al twee jaar oud is. Het werd als marketingconcept eind 2004 bedacht voor een conferentie van de Amerikaanse uitgever Tim O’Reilly. En veel van de bouwstenen van 2.0 zijn nog ouder. Tagging, blogs, de geest van social software, webbased applicaties, “the network is the computer”, en niet te vergeten de op gebruikerskennis gebaseerde algoritmes van Google.

Het werd zachtjesaan tijd dat Time doorkreeg wat er aan de hand was rond het internet, zullen de technorati – zie bijvoorbeeld Scott Rosenberg en Jeff Jarvis – even hebben gedacht toen het weekblad er met hun ontdekking vandoor ging. Als het magazine nog even had gewacht, was web 2.0 al weer voorbij geweest, over zijn hoogtepunt heen. Er waren zelfs al internetdeskundigen die over web 3.0 (waaronder ook wel het semantische web wordt verstaan) schreven, al was het maar om aan te geven dat de voorganger zijn prachtige beloften ook niet had kunnen waarmaken.

Als Time Magazine een trend op de cover zet, is de tijd rijp om die trend met alle middelen te debunken. Zo gaat dat ook nu. Helemaal onterecht is dat niet. Sommige onderdelen van de hype – denk aan blogging en rss feeds – hebben een onstuimige groei doorgemaakt maar die groei vlakt nu af (zie de BBC over een Gartner-rapport), lang voordat letterlijke elke burger ermee kennis heeft gemaakt. Blogging en rss zullen, bedoel ik maar, nooit zo populair worden als pakweg de televisie.

Zoals dat wel vaker gaat met technologische vernieuwingen worden ook nu de gevolgen op de korte termijn overschat, en die op langere termijn onderschat. Nee, de massa zal geen blogs lezen (15 procent van alle mediaconsumenten lijkt me al heel wat). Maar blogging heeft ondertussen al wel de media en de journalistiek op zijn kop gezet. Niet elke consument hoeft mee te doen om de macht van de elite van producenten te doorbreken.

Zoveel nieuws, zo weinig zekerheden

Ook als het beroerd gespeld is – soms denk ik dat reageerders consequent d’s en t’s verwisselen, wat nogal vervreemdend is -, ook als geen enkel feit gecontroleerd is en niemand enige moeite heeft gedaan tot wederhoor, ook dan voegt burgerjournalistiek iets toe dat er nog niet was. Noem het de alomtegenwoordigheid van nieuws. Er is niets meer wat je niet kunt weten, niet kunt zien op YouTube, niet kunt beluisteren via LimeWire. Of bijna niets.

Nieuws is geen zero sum game, het is niet zo dat het systeem weer evenveel kwijt raakt als het erbij kreeg, maar door de massaliteit van amateurnieuws gaat ook wel iets verloren. Je hoort het van jonge mensen die meer geboeid zijn door de videodagboeken en verslagen op YouTube dan door reguliere televisie. Ze zijn geraakt door de authenticiteit van die amateurbeelden, maar beseffen dat ze nooit zeker kunnen weten of wat ze zien de waarheid is.

Dat leidt tot een idiote paradox. Jongeren kijken naar die beelden omdat ze echt lijken, echter althans dan de eerste de beste realitysoap op tv, maar begrijpen dat ze dat nooit zeker zullen weten. Ze hebben de geregisseerde illusie van de soap en de journalistieke mythe (“Wat wij zeggen is altijd waar”) ingeruild voor het grootst mogelijke schimmelspel. (Zie ook Jose van Dijck op De Nieuwe Reporter met twee nieuwe woorden: emateur en YouWeb).

3 gedachten over “Als Time 2.0 op de cover zet, wordt het tijd voor 3.0

 • 26 december, 2006 om 12:20 am
  Permalink

  Vraag iemand of hij ooit gebruik heeft gemaakt van smtp. Het antwoord zal meestal ‘nee’ zijn. Vraag naar e-mail en iedereen zegt ja. En het is exact hetzelfde.

  Vraag naar rss-feeds of blogs en velen zullen ook nee zeggen. Vraag of mensen wel eens koppen snellen (bijv pagina 101 van teletekst) en of ze wel eens dagboekjes lezen (al dan niet via e-mail van vrienden in den verre) of vakcolumnisten in kranten en het antwoord zal vaak ja zijn.

  Rss-feeds en blogs verworden net als smtp van een techniek naar een methode, die leken wellicht helemaal niet begrijpen. Maar die wél deel uitmaakt van ons dagelijks leven.

  Verder:
  Net als De Media vertrouwen hebben verdiend, zullen ook sommige Youtube- of webloggers dat vertrouwen verdienen. Je kunt op papier prachtige infographics publiceren. Maar als die keer op keer niet kloppen, zal de krant niet worden geloofd.

  Je kunt op Youtube slecht gemaakte video’s neergezetten, maar als die iedere keer blijken te kloppen, zal de maker veel roem oogsten, en op den duur betrouwbaar worden geacht.

  In het schimmelspel zullen vanzelf mensen vol in het licht komen te staan, die jij, en wij, zullen vertrouwen. Simpelweg omdat ze zichzelf hebben bewezen.

 • 27 december, 2006 om 9:53 am
  Permalink

  Marko, sterke reactie. Ik ben het met je eens dat persoonlijkheden in een nieuwe journalistiek belangrijker worden nog dan nu al het geval is (denk aan de tv-anchors en columnisten). We zullen ons als mediaconsumenten meer en meer gaan “abonneren”, of hoe dat dan ook zal gaan, op individuele nieuwsbrengers, meer dan op een medium.
  Voor mij is de kardinale vraag hoe dat zal gaan, hoe die selectie tot stand komt, of oude media daarin een rol spelen als megafoon voor iemands roem, of dat het met nieuwe middelen zal gaan, via typische web 2.0-technieken als tagging. In alle gevallen zouden we ons moeten afvragen wat daarvan de gevolgen zijn voor de samenleving. Worden we er beter van, of niet.

 • 29 december, 2006 om 9:19 am
  Permalink

  Ik twijfel of het inderdaad om personen zal gaan. Ik denk dat het eerder om collectieven zal gaan. Het samenstellen van playlisten is een 24/7-taak en solisten kunnen dat niet. Beste voorbeeld van een succesvol collectief is GeenStijl en wellicht Sargasso. Maar ook de NOS of de Vara. Die hebben een duidelijk profiel. Vergeet niet dat achter een login van Youtube ook meerdere mensen kunnen zitten. Neem het Youtube-kanaal van CBS.

Reacties zijn gesloten.