Burgerjournalistiek bestaat niet

Fijne, verhelderende rel tussen hoofdredacteur Bill Keller van The New York Times and diens “friend” Jeff Jarvis, blogger en hoogleraar journalistiek. Jarvis, zei Keller in een speech in Londen, denkt dat bloggers en burgerjournalistiek, die zelfregulerende stem des volks, de mainstream media gaan vervangen. Bullocks, vindt Keller. Keller is de hoofdredacteur van de beste krant […]

7 thoughts on “Burgerjournalistiek bestaat niet

 1. @Erwin en Bart: Ik druk me niet precies genoeg uit. Ik bedoelde met de laatste alinea dat uiteindelijk, in laatste instantie, als al het andere erover is gezegd, de lezer bepaalt of een journalist zich in voldoende mate aan zijn eigen ethiek houdt. En dan natuurlijk niet een lezer in het bijzonder, maar de lezers bij elkaar, niet door daar democratisch over te stemmen en meestal zelfs niet door dat oordeel te delegeren aan een instantie als de NVJ (de uitzondering is er bij conflicten waarin de Raad of de rechter om een oordeel wordt gevraagd). Wat ik bedoel, vermoed ik, is dat het Publiek zich een collectief oordeel vormt, is het niet ouderwets door met de voeten te stemmen (en die krant te kopen), dan wel via nieuwerwetse wisdom-of-the-crowd-achtige wegen.

 2. En toch klopt het niet.
  Er is dan 1 code, niet? Goed, als je er een keer tegen zondigt val je niet meteen buiten de boot, maar het komt erop neer dat de code beoogt een waterscheiding tussen journalisten en niet-journalisten aan te brengen. Opereer je volgens die regels, dan ben je journalist, en anders niet. Het is een poging om iets te formaliseren en te standaardiseren wat in werkelijkheid ongrijpbaar, diffuus en gediversifieerd is. Elsevier en de Telegraaf hebben andere journalistieke opvattingen en normen dan NRC Handelsblad of de Gelderlander. Dan heb je het nog niet over de minder serieuze journalistiek, en al helemaal niet over semi-professionele bloggers enzo.
  De kwestie-Depla (de fietsenhokaffaire) is dan ook een mooi voorbeeld. Is het überhaupt nastrevenswaardig dat er 1 code is? Hoe verhoudt zich dat tot de verscheidenheid aan vormen van communicatie, stijlen van verhalen vertellen, culturen die in media-omgevingen worden geschapen, verstandhoudingen die publieken en redacties met elkaar hebben?
  Ook bij de geïnstitutionaliseerde journalistiek bestaat die verscheidenheid, kijk maar naar de kwestie-Depla. Interessant is niet de vraag wie ‘gelijk’ heeft (die vraag volgt uit zo’n universalistische opvatting van de journalistiek, waaruit ook zo’n code voortvloeit) maar het feit dat elke redactie zijn eigen afweging maakt, omdat ze andere vormen van journalistiek bedrijven. Die verscheidenheid neemt alleen maar toe, door nieuwe stijlen en communicatievormen op internet. Met media die nog makkelijker geruchten publiceren, bijvoorbeeld.
  Dat is de werkelijke uitdaging. Maar proberen om journalistiek dan maar opnieuw onder een bepaalde, opgerekte definitie te scharen is er denk ik precies de verkeerde reactie op. Om journalisten aanspreekbaar te laten zijn en verantwoord functioneren te stimuleren, is een flexibeler middel nodig. Een flexibele code á la Creative Commons, bijvoorbeeld, een flexibele standaard waarmee je als redactie kunt aangeven welke spelregels je accepteert.
  Nou ja, ik houd maar op met deze comment, ik zal hopelijk iets langers en degelijkers op m’n blog schrijven zodra die code er is…

Comments are closed.