Een jaar zondagkranten

Een jaar zondagkranten

20 maart 2005 Geen categorie 0

Is de zondagkrant in Nederland een succes? Wel als je kijkt naar De Telegraaf die bij gelegenheid van het een-jaar-jubileum vandaag beweert 50.000 abonnees te hebben, tegen 20.000 een jaar terug. Maar niet als je naar de rest van Nederland kijkt.

Andere kranten – op het wel heel eigenwijze Tubantia na – slaan de zondag nog doodgemoedereerd over. Het kost te veel om een extra krant te maken en de concurrentiedwang van de T is niet sterk genoeg. Wel doen is duurder dan niet doen.

Veelzeggend is dat de Randstadkrant slechts zes dagen in de week zal gaan verschijnen, terwijl ze er daar met 500 journalisten toch waarachtig wel de menskracht voor zullen hebben. Vanuit uitgeversperspectief leek de fusie zelfs een uitgelezen kans wel met een zondageditie te beginnen, desnoods een zonder twintig edities, onder nog weer een andere titel.

Dat het niet zo loopt, zegt iets over de Nederlandse zondagmarkt. Die is minder gretig dan we misschien denken. Wat niet wil zeggen dat de T en T tot in aller eeuwigheid de enige twee zondagkranten zullen blijven. Het duurt alleen langer dan we dachten.