Over MediaBlog

Over MediaBlog

16 mei 2005 Niet gecategoriseerd 0

Dit is een weblog over nieuwe en oude media. Kanttekeningen bij de mediarevolutie zoals die zich sinds pakweg 1990 heeft voltrokken – en nog steeds voltrekt.

De notities over oude en nieuwe media grijpen terug op het boek De Mediarevolutie dat in de zomer van 2003 verscheen. En met name op het eerste hoofdstuk in dat boek, De laatste geschiedenis.

Onder het rubriekskopje Popup zijn sinds medio 2005 aanzetten verschenen voor een nieuw boek. Inmiddels is dat project afgesloten. In februari 2007 is PoPup, waarin ik heb samengewerkt met Mark Deuze, als gewoon boek verschenen bij Atlas.

Na het verschijnen van PopUp ben ik gaan werken aan Mediamores, een boek over digitale cultuur, bloggende burgers en journalistieke ethiek. Dat boek verschijnt in april 2009 bij Atlas.

Naast allerhande nieuwe stukken moet deze site een overzicht gaan bevatten van oudere, onvindbaar geraakte artikelen over nieuwe media (voor de Volkskrant; is te vinden in het Archief Nieuwe Media), over literatuur (voor het Nieuw Wereld Tijdschrift) en voor een nog te publiceren boek over vervalsingen in kunst en media, De Aap van God.

Over De Aap van God schreef ik in een briefje: ‘De rode draad in mijn werk is dat ik mateloos geboeid ben door het grijze gebied tussen feit en fictie, tussen werkelijkheid en leugen, tussen documentaire en film, tussen een krant die de waarheid brengt en een krant die Jayson Blair aan het werk heeft, tussen wat mensen denken dat de werkelijkheid is en wat die werkelijkheid werkelijk is, tussen een roman en een gejatte roman, tussen een echte en een valse Vermeer. De link met de mediarevolutie is deze: die revolutie heeft ertoe geleid dat grenzen meer dan ooit vervagen, of preciezer: dat de grenzen weer net zo vaag worden als ze tot de middeleeuwen waren. Door de veelheid aan media, door de dwang nieuws op te leuken, door de potentie van digitale techniek, doordat we onszelf kunnen zijn maar niet meer alleen onszelf hoeven te zijn, en niet meer altijd, doordat alles vermedialiseerd wordt…’

Tot nu toe

Henk Blanken (Rotterdam, 1959) was journalist voor achtereenvolgens Het Vrije Volk (1980-87), de Volkskrant (1987-2003) en Dagblad van het Noorden (2003-heden). Hij publiceerde non-fictie bij uitgeverij Atlas: Hotel Almere. Redigeerde samen met Mark Deuze een boek over de tien jaar www in Nederland: De Mediarevolutie (2003, Boom). En schreef samen met Deuze PopUp (2007, Atlas).

Over de techniek

Deze site is de vijfde of zesde versie van MediaBlog – ik ben de tel kwijtgeraakt. De eerste dateert van midden 2004 en was door mij zelf geschreven in PHP/Mysql. Vanaf begin 2005 gebruikte ik WordPress 1.5. Vanaf oudejaarsdag 2005, onmiddellijk na het beschikbaar komen van WordPress 2.0, ben ik op die versie overgestapt. Rond kerst van 2006 ben ik een nieuw WordPress thema in gebruik gaan nemen, dat – toegegeven – geinspireerd is op de site van Kevin Kelly.

In januari 2007, zodra het beschikbaar kwam, ben ik overgegaan op WP 2.1 Ella. Dat ging niet helemaal goed. De site viel om vooralsnog onopgehelderde redenen uit. De eerste keer heeft provider Netland Apache herstart; dat hielp. De tweede keer heb ik WP 2.0 teruggezet. Dat hielp ook.

Met kerstmis 2008 heb ik de WP upgrade naar 2.7 geinstalleerd.