De nieuwsconsument van Hans Laroes

De nieuwsconsument van Hans Laroes

20 mei 2005 Geen categorie 0

NOS-hoofdredacteur Hans Laroes heeft een gezonde kijk op journalistiek in postmoderne tijden. Zie zijn bijdrage aan mediadag. Hij staat pal voor kwaliteitsjournalistiek, maar is niet blind voor het meer open karakter van nieuwe media. Dat is niet onverstandig.

Geestig is zijn woordenwisseling met Nu-hoofdredacteur Rogier Swagerman. De laatste houdt vol dat je best over ‘consumenten’ van nieuws kunt spreken, een term die Laroes wat graag zou inruilen voor iets beters, ‘burgers’ bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk een heerlijk overjarige titel, iets uit de jaren vijftig. Maar bovenal associeer je ‘consument’ met ‘koper’ of met ‘klant’. En die heeft Laroes natuurlijk niet, want de NOS is gesubdieerde pseudo-overheidsinstelling (waar ik niks op tegen heb).