De media heeft het gedaan: over de zwijgende meerderheid

De media heeft het gedaan: over de zwijgende meerderheid

23 mei 2005 Geen categorie 3

Is het toeval dat “de media” hun meervoudsvorm kwijtraakten toen de zwijgende meerderheid zich ermee ging bemoeien? Ergens rond het jaar van Fortuyn kon je voor het eerst horen dat de media het had gedaan, zoals in Den Haag alleen nog achterkamertjespolitiek werd bedreven en niemand luisterde naar de gewone man in een gewone wijk.

De media heeft het gedaan is nieuw Nederlands voor een diepe vorm van argwaan die aan de oppervlakte kwam toen Fortuyn het woord nam. De media, vond de zwijgende meerderheid, was te links, heulde met het establishment, nam het altijd op voor minderheden en vertikte het te luisteren naar de meerderheid – daar werd die meerderheid immers een zwijgende van.

Er zijn mediacritici, met name in de VS, Hugh Hewitt bijvoorbeeld, die vinden dat de gevestigde journalistiek zo het onheil over zich heeft afgeroepen: een conservatieve radiomaker als Rush Limbaugh, de stevig rechtse tv-zender Fox News en een aanzwellende massa van bittere blogs die zonder veel gevoel voor nuance gehakt maken van politiek correct denken.

De media “is” niet zo links als soms wordt gedacht, al zijn journalisten vaker progressief dan conservatief. Maar los van wat men kan vinden van rechtse of heel rechtse media, lijkt me die ene vraag de moeite waard: zijn blogs te beschouwen als de wraak van de zwijgende meerderheid? En zo ja, is dat erg?

Reacties zijn gesloten.