Geef niet op, geef niet op

Geef niet op, geef niet op

26 mei 2005 Geen categorie 6

Mooie oproep van Steve Outing, een van de beste columnisten op Poynter Online. Kern van de zaak: wat ze ook zeggen, wat ze ook doen, blijf open staan voor reacties van lezers.

Geen krant in de wereld, geen krant in Nederland – vooral in Nederland, geloof ik – of ze heeft geprobeerd een forum te openen. Met de beste bedoelingen. Interactie met je lezers. Praat mee. Doe mee. Wissel uit.

Ik heb er in een vorig leven bij de Volkskrant veel over na kunnen denken. Hoeveel doe je om “open” te zijn en toch “een zekere kwaliteit” te handhaven? Hoeveel uur steek je in moderatie? Hoe groot of klein is de harde kern van de “community” waarvoor je het doet.

Het heeft me nogal somber gestemd. Maar weinig mensen dragen echt iets zinvols bij. Het voelt niet erg proportioneel. Van de andere kant: een “open” systeem kan niet een beetje open zijn.

Steve Outing roept op tot fundamentele openheid, en ik weet dat hij het bij het rechte eind heeft, tegen de stroom in of niet. Hij citeert enkele vuistregels waarmee ik het snel eens kan zijn:
1. wie wil reageren moet zich registreren
2. wie vals speelt, mag niet meer meedoen
3. filter de rommel
4. zet de lezers aan tot onderlinge censuur

Kern van de zaak: los de problemen van internet (iedereen kan tamelijk anoniem de verschrikkelijkste dingen roepen) op met de techniek en de mores van internet.

Reacties zijn gesloten.