Nieuwsfoto’s en moblogging

Nieuwsfoto’s en moblogging

29 mei 2005 Niet gecategoriseerd 0

De meest besproken nieuwsfoto van het afgelopen jaar is gemaakt met een telefoon. Theo van Gogh doodgestoken in Amsterdam. Het beeld dat de Telegraaf bracht, was afkomstig van een voorbijganger, niet van een fotojournalist.

Fotojournalisten vinden zoiets niet prettig. Aan amateurjournalistiek kleven bezwaren. En dat geldt misschien nog sterker voor amateur-fotojournalistiek. Omdat de impact van beeld nog sterker is dan van tekst, moeten we bij beeld nog hogere eisen stellen aan bijvoorbeeld betrouwbaarheid.

Toch kan het niet lang meer duren voordat schrijvende journalisten met een digitale camera worden uitgerust, en een digitale recorder, en een telefoon om al die bits mobiel – net als de gemiddelde moblogger – rechtstreeks op een nieuwssite te plaatsen.