Deep Throat als blogger

Deep Throat als blogger

1 juni 2005 Geen categorie 0

Sommige dingen, dat sinterklaas niet bestaat bijvoorbeeld, moeten eigenlijk geheim blijven. Dat gold ook voor de identiteit van Deep Throat, de bron van The Washington Post die ervoor zorgde dat begin jaren zeventig president Nixon moest aftreden. Die bron heeft zichzelf nu bekendgemaakt als Mark Felt, voormalig tweede man bij de FBI.

Het Watergateschandaal is de absolute klassieker voor elke onderzoeksjournalist. De goede vraag die Dan Gillmor nu stelt is deze: kan zulke fantastische journalistiek ook bestaan als er geen grote kranten meer zijn en geen grote uitgevers om dat onderzoek te betalen, en de advocaten die nodig zijn om je gelijk te houden?

Kranten en andere traditionele media verliezen hun massapubliek langzaam aan weblogs en andere nieuwe media. Uit die verschuiving ontstaan nieuwe vormen van journalistiek als civic journalism en open source journalism. Het gesloten circuit van verslaggevers en hun bronnen wordt aangevuld – en de hemel weet ooit vervangen – door een open netwerk van ad hoc amateurjournalisten die zich baseren op de collectieve kennis van hun lezers.

Hamvraag: zou Watergate – de inbraak in een kantoor van de Democraten, gepland door Republikeinen – ook onthuld zijn in 2005? En door wie? Door Bob Woodward, nog steeds een topdog bij The Washington Post? Of door een weblogger?