Popup: een open source boek over oude en nieuwe media

Popup: een open source boek over oude en nieuwe media

2 juni 2005 Geen categorie 12

Mark Deuze en Henk Blanken schrijven samen Popup, een ‘boek’ over de strijd tussen oude en nieuwe media. We doen dat in de beste traditie van open source journalism. We publiceren hoofdstuk voor hoofdstuk fragmenten, paragrafen en stellingen, waarop de lezer gevraagd wordt te reageren. Want de lezer weet meer dan wij. Eerste hoofdstuk: De Toekomst van de Journalistiek.

HB&MD

De popup is het antwoord van de oude media op de nieuwe. Een venster dat je niet hebt geopend, met een boodschap waarom je niet hebt gevraagd, van een bedrijf dat zich niet vriendelijk aan je voorstelt maar brutaalweg je computer overneemt, een register vol propt met stiekeme cookies, en – als je in de wereld van de porno verdwaald bent – zich niet meer weg laat klikken zonder dat er twee nieuwe vensters opengaan.

Het loopt slecht af met de popup. Het eerste resultaat bij Google is ‘popup stopper’, het tweede ‘popup killer’. Internet is geen medium voor ongevraagde reclame. Het is geen push- maar een pullmedium. De gebruiker is de baas. De klant is waarachtig koning. Popup-blockers – aanvankelijk underground-software maar nu onderdeel van Explorer, de browser van het establishment – drukken popups weg, even efficient als een nee-nee-sticker of een tivo.

De oude media zitten met lege handen. Ze hebben onvoldoende begrepen dat het net geen aanbod- maar een vraagmedium is. Geen gesloten maar een open universum. Geen massamedium maar een communicatieplatform waarop iedereen zijn verhaal kwijt kan en kwijt wil. Ze bedachten de popup toen ze Google moesten bedenken, of eBay, of peer-to-peer-communicatie. Dat was een beetje dom.

In Popup schrijven wij – Mark Deuze en Henk Blanken – over de strijd tussen oude en nieuwe media. Dat doen we openlijk, op MediaBlog (aka www.henkblanken.nl). Fragmenten van het boek worden per hoofdstuk en paragraaf gepubliceerd, waarna de lezers in de beste traditie van open source journalistiek worden uitgenodigd te reageren, de feiten aan te vullen, de fouten te corrigeren en meningen te bestrijden.

Om te beginnen zullen we het hebben over de toekomst van de journalistiek. Wordt die bedreigd door het net en de weblogs? Gaat kwaliteitsjournalistiek aan arrogantie ten onder? Later deze zomer komen onder meer de netwerksamenleving aan de orde en het ontstaan van een nieuwe zuilenmaatschappij. En zullen we het hebben over de straat- en msn-taal die aan gene zijde van de generatiekloof wordt gebezigd. Verder ontrafelen we de grens tussen docu en soap.

Reacties zijn gesloten.