Wikitorial LA Times wijkt voor vandalen

Wikitorial LA Times wijkt voor vandalen

20 juni 2005 Niet gecategoriseerd 4

Als eerste krant in de wereld – na deze – begon de LA Times vorige week met een ‘wikitorial’: lezers konden een artikel in de krant op internet aanvullen en verbeteren. Als eerste heeft ze de site ook weer gesloten: de site werd overspoeld met ‘ongewenst materiaal’.

Hopelijk zal de sluiting tijdelijk zijn en vindt de Times een manier om zich te weer te stellen tegen ‘trollen‘, zoals vandalen op internet volgens de wikipedia zelf worden genoemd. Het experiment is belangrijk genoeg om een tweede kans te krijgen. Zie ook Poynter en Steve Yelvington.

MediaFacts wees op de Ventura County Star, die sinds januari lezers de mogelijkheid gaf te reageren op artikelen, maar daar ook weer mee stopte. De site werd bestookt met beledigingen en vuilspuiterij. Sluiting was kennelijk de enige optie.

Op het experiment van de LA Times werd van meet af aan met scepsis gereageerd. Niet omdat het streven niet prachtig was, maar omdat het instrument dat de krant inzette, wiki, veel te licht zou zijn voor dit doel.

Bovendien haalt de LA Times, zegt Greg Brooks op Slashdot, twee dingen door elkaar. De eigen opiniepagina en interactie met lezers tellen misschien op tot de conclusie dat kranten weblogs moeten hosten, maar niet per se tot het wikitorial-concept.

Reacties zijn gesloten.