Nietszeggend media-akkoord

Nietszeggend media-akkoord

23 juni 2005 Niet gecategoriseerd 0

Alles verandert in Hilversum, en toch verandert er helemaal niets. Met het akkoord dat het kabinet deze week sloot, gaat de publieke omroep op de schop. De macht van de omroepen wordt sterk ingeperkt. Het geld wordt radicaal anders verdeeld. Maar het is zeer de vraag of de tv-kijker er binnenkort ook maar iets van merkt.

D66-staatssecretaris Medy van der Laan heeft gedaan wat ze eerder aankondigde, al was er een kabinetscrisisje en een paasakkoord voor nodig om ook VVD en CDA mee te krijgen. De kern is dat de publieke omroepen geen plat vermaak meer mogen brengen, maar zich moeten beperken tot nieuws, cultuur en programma’s die hun identiteit versterken.

Hilversum reageert nu ontdaan, maar huilt krokodillentranen. Want de regering gaat de honderden miljoenen weliswaar anders verdelen, maar doet dat heel geleidelijk.

Het was beter geweest als het kabinet wel had doorgebeten, en het vermolmde omroepbestel echt had hervormd. In de huidige oplossing zitten de nieuwe conflicten al weer ingebakken, zoals de Raad voor Cultuur eerder dit jaar al opmerkte. Ook wordt niets gedaan aan de oneerlijke concurrentie met andere media, omdat het kabinet de STER gewoon laat voortbestaan.

Van der Laan durft geen net op te heffen, en vindt een publieke omroep zonder reclame waarschijnlijk gewoon te duur. Nu zal de wal het schip keren. In deze vorm zullen de publieke netten langzaam verkommeren, dalen de kijkcijfers en daardoor ook de STER-inkomsten en sneuvelt tenslotte ook een van de drie netten.

Bron: Dagblad van het Noorden