Bedilzucht en onverstand

Bedilzucht en onverstand

27 juni 2005 Geen categorie 0

Overheden worstelen met de nieuwe tijden en vooral met de media die daarbij horen. Zo wil het kabinet Balkenende een digitale staatsomroep omdat zijn boodschap bij de oude media niet goed over het voetlicht komt, weigert de gemeente Raalte twee plaatselijke websites te voorzien van persberichten, en voelde een radiozender in Winschoten zich laatst buitengesloten van de raadsvergaderingen.

De rel is Raalte is de leukste. Roalte.net en Heino-online.nl mogen niet meer op de verzendlijst van de gemeente omdat de beheerders van de site geen lid zijn van de NVJ, en dus geen reguliere journalisten. Uiteraard is dat een drogredenering. Heino-online.nl zocht al uit dat de meeste reguliere journalisten in Raalte geen NVJ-lid zijn.

Het allerleukst is een ingezonden brief van drs E. den Daas van Lokaal Alternatief. Den Daas neemt het op voor de beide websites. Doel van persberichten is immers zoveel mogelijk mensen te bereiken, en ach, ze doen geen kwaad, zegt de lokale politicus: “Uiteraard dient de weergave wel correct te gebeuren. De gewraakte sites voldoen aan de in het kader van het juist weergeven van persberichten te stellen eisen.”

Hoe was het ook alweer? Kon je de kwaliteit van een beschaving niet afmeten aan de persvrijheid?