Donner en de doofpot van een PG

Donner en de doofpot van een PG

9 september 2005 Geen categorie 0

Minister Donner valt straks niet over de heisa rond de Schiedamse Parkmoord, maar wel over een andere doofpotaffaire. Vandaag meldt de Volkskrant dat procureur-generaal Dato Steenhuis als passagier in de geblindeerde justitie-Mercedes zat die afgelopen zomer automobilisten op de A28 de stuipen op het lijf joeg.

Toen Dagblad van het Noorden achterhaalde dat het de Mercedes van justitie was, werden tegen de chauffeur ‘passende maatregelen’ genomen, maar werd stilgehouden dat PG Steenhuis – ook hoogste man van het justitiebedrijf dat alle bonnen int – zelf achterin zat. Dat kan Donner nooit meer uitleggen.

Ineens begrijp ik ook waarom de minister gisteren zo dom uithaalt naar de pers in de affaire rond de Schiedamse parkmoord. Hij verwijt de media dat ze het Openbaar Ministerie beschadigen. Dat is evidente onzin: Netwerk heeft slechts keurig onthuld dat er bewijsmateriaal is achtergehouden. Gisteren kwam zelfs een mail naar buiten waarin de betrokken PG dat met zoveel woorden erkent.

Donner, denk ik, werd gisteren pas echt boos op de media toen hem, terwijl hij achter zijn bureau zat te bladeren in de stukken over Schiedam en het NFI, en hij net wilde besluiten dat achterhouden van informatie waarover je als forensisch instituut onzeker bent nog best was uit te leggen, werd hij dus pas echt boos toen een voorlichter hem kwam zeggen dat de Volkskrant ook PG Dato Steenhuis beet had.

Nu moet Donner gaan uitleggen dat hij er niet van op de hoogte was dat een PG zelf in die auto zat, en dat hij dus niet heeft meegeholpen aan het verzwijgen van die kleinigheid. Waarop de Tweede Kamer zal vaststellen dat de minister het misschien niet wist, maar er toch zeker verantwoordelijkheid voor moet dragen.