Meer dan 300 blogs in een weekend

Meer dan 300 blogs in een weekend

19 september 2005 Niet gecategoriseerd 1

Meer dan 300 blogs tel ik op Volkskrantblog, twee etmalen nadat de ochtendkrant begon met weblogs voor lezers. Dat is veel als je bedenkt dat web-log.nl er al een 150duizend schijnt te hebben – ik bedoel: je zou toch denken dat de markt wat verzadigd begon te raken.

Het tegendeel is waar. En het zou me absoluut niet verbazen als de Volkskrant eind deze week al enkele duizenden bloggers heeft. Dan zal ook blijken of het systeem, waarop Volkskrantblog draait, robuust genoeg is. Nu al kost het de machine te veel tijd om een index-pagina van alle blogs uit de database te halen.

Is het interessant, zo’n verzameling blogs? Jawel, zolang je beseft dat sommige blogs nergens over gaan (“Gisteren was het 25-jarig huwelijksfeest van mijn oom en tante”, begint de blog die bovenaan de index staat). Bovendien zijn een stuk of honderd blogs wel aangemaakt, maar vooralsnog leeg gelaten.

Dankzij het “reputatiesysteem” – bloggers waarderen elkaar werk – komen niet alleen de laatste logs en de best gelezen logs bovendrijven, maar ook de best gewaardeerde. Dat is een hele slimme zet: je maakt gebruik van het netwerk om de problemen van het netwerk op te lossen. Zie mijn toptien gemiste internethypes.

Als ik al wat mis in Volkskrantblogs dan dit: waarom de lezers de omweg van de blogs bieden, en niet de gelegenheid op elk bericht te reageren? Dat is uiteraard riskanter, maar wel zo avontuurlijk. De Volkskrantblogs zijn – hoe prachtig ook – toch een beetje een reservaat voor lezersmeningen.

Niet dat er een hek omheen staat – heel verstandig van de Volkskrant om pas achteraf te modereren. Maar een hek is ook niet nodig op een eiland. En dat is wat Volkskrantblogs is.

Reacties zijn gesloten.