Rijk worden van blogs

Rijk worden van blogs

23 september 2005 Niet gecategoriseerd 0

Wie rijk wil worden van blogs, moet nu beginnen. En eerst even het nogal geestige artikel lezen in Wired van Adam Penenberg. Hij beschrijft hoe uitgevers van weblogs, in de VS bijvoorbeeld weblogs.inc en Gawker Media, hun eigen imperiumje bagatelliseren. Het valt wel mee met de inkomsten, zeggen ze, allicht omdat ze hun inkomensten moeten delen met hun bloggende columnisten.

In Nederland schiet het nog niet al te hard op met blog-uitgevers. We hebben www.blogo.nl en www.blog.nl. De eerste komt binnenkort met een blog over fietsen, de tweede heeft wielrennen al. Maar wat ze missen, is dat hele omlijstende spel dat van een blog een superblog maakt: uitstekende content, een geestige schrijver, contacten met oude media en betere idee-en dan ze nu hebben.

Wat de Volkskrant doet, lijkt in de verte op de businessmodellen van de sites hierboven. Met dat verschil dat de Volkskrant zowel scribenten uitnodigt als de deuren openzet voor elke zot met een toetsenbord, mijzelf incluis. Dat is slim als je een krant bent, maar het verpest de markt voor toekomstige blog-uitgevers (wanneer horen we weer ’s wat van Michiel Frackers; is die bij Georgina’s blog blijven steken?