We doen het helemaal anders

We doen het helemaal anders

1 oktober 2005 Geen categorie 1

Ze staan live. Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. En het ziet er, zoals de eerste bezoekers zeggen, strak uit. Ik ben trots op de collega’s bij de beide kranten en op de technici die het hebben gebouwd en zal later, als ik groot ben, nog wel eens de oorlogsverhalen vertellen van wat er allemaal mis ging en mis had kunnen gaan.

We moeten veel uitleggen. Niet hoe je de site eenvoudig een beetje naar je hand zet. Een kind kan de was doen. Wel waarom we met reacties omgaan zoals we doen. Daarover stond deze week een goed stuk in de Volkskrant van Geert-Jan Bogaerts, onder verwijzing naar DvhN en LC. Kern van de zaak: je moet als krant niet langer de volle verantwoordelijkheid willen dragen voor wat je lezers over het nieuws willen zeggen.

Bij Volkskrantblogs doet de Volkskrant dat niet. Dat is goed. Lezers online zijn heel wel in staat het onderscheid te maken tussen de verantwoordelijkheid van lezers en die van een krant. Ze snappen best dat de hork die zich misdraagt op een blog dat niet doet met instemming van de Volkskrant. En ze zijn bereid elkaar te corrigeren.

Bij DvhN en de LC gaan we een stap verder in de goede richting. We zijn gewoon consequent. Als je vindt dat lezers op het nieuws moeten kunnen reageren, moet je daarvoor geen reservaat inrichten, maar moet je gewoon je nieuws daarvoor ontsluiten. Simpeler kan het niet worden gezegd. Ik hoop dat ik daar vanmiddag ook in slaag (16 uur bij Business News Radio).

Reacties zijn gesloten.