Mogen bloggers journalist heten?

Mogen bloggers journalist heten?

13 oktober 2005 Geen categorie 5

Zolang er bloggers zijn, zijn er journalisten die vinden dat bloggers geen journalisten mogen heten. Afgelopen week nog in de Volkskrant. Na een warm verhaal van Geert-Jan Bogaerts, hekelde onderzoeker Peter Vasterman de wereld van de blogs. Die gaat volgens hem veel te vaak over meningen en verwaarloost de feiten. En dat mag niet.

Dan Gillmor waarschuwde al eerder tegen de Amerikaanse trend waarbij journalisten bescherming krijgen (bijvoorbeeld bronnen mogen beschermen), en bloggers dus niet. Hij signaleert nu dat het inderdaad die kant opgaat.

Volgens Gillmor, de messias van grassroot journalism, zouden journalisten er alles aan moeten doen om die trend te keren, maar zijn ze vooral geneigd hun eigen professie te beschermen. Men moet begrijpen, stelt hij, dat we daar allemaal last van krijgen. Want de wetgever en de mediaconcerns mogen niet kunnen bepalen wie het recht heeft het publiek te informeren, en wie niet.

Blijft over de waarneming van Vasterman. Als bloggers vooral meningen en meninkjes ventileren, zijn het dan misschien slechte journalisten, of nog erger: columnisten? Ik hou het op het laatste, en stel vast dat de generalisatie aburd is. Zoals er heel veel soorten bedrukt papier zijn, maar alle bedrukt papier een krant mag heten, zo zijn er ook heel veel blogs, en sommigen daarvan voldoen wel degelijk aan alle eisen die je aan een journalist mag stellen.

Update op 16.10.2005:
Onlangs kondigde Yahoo aan dat het ruimte maakt voor nieuws van bloggers. In een kolom naast de kolom met echt nieuws, komen de weblogs. Iets zegt me dat dat niet deugt. Want wie bepaalt wat waar komt? In het beste geval een journalist, op inhoudelijke gronden. In het slechtste geval een advertentieverkoper. In het meest waarschijnlijke geval een algoritme dat rekening houdt met de voorkeuren van het publiek, maar daar maar voor 20% in slaagt. (tip van Arjan Dasselaars Blognoot.

Reacties zijn gesloten.