Bloggers zijn goed voor de politiek

Bloggers zijn goed voor de politiek

15 oktober 2005 Niet gecategoriseerd 4

Weblogs kunnen de burger weer actief betrekken bij de politiek. En misschien zijn bloggende politici in staat het vertrouwen van de burger terug te winnen, zegt Jeroen Steeman in zijn afstudeerscriptie Blogocratie.

Steeman analyseert het belang van weblogs voor het politieke discours. Hij beredeneert hoe de politiek aan geloofwaardigheid heeft verloren door in de media te gaan concurreren met amusement, dat steeds aanweziger werd naar mate steeds grotere mediaconcerns met elkaar vochten om de aandacht van de luisteraar en kijker.

Weblogs kunnen daar iets aan verhelpen, stelt hij. Om te beginnen zouden de traditionele media de experts uit de blogosphere moeten gebruiken. Bloggers vormen een natuurlijk tegenwicht voor de spindoctors in de politiek. Maar die omweg via oude media is nog iets anders dan directe invloed op het politieke debat. De vraag of die invloed van blogs bestaat, is Steemans hoofdvraag.

Steeman sleept de Duitse filosoof Habermas erbij om althans theoretisch aan te tonen dat weblogs zelfs beter dan oude media in staat zijn het debat te laten floreren. Om prompt op te roepen tot meer onderzoek – kennelijk voelt hij ook wat nattigheid. Want massaal is het weerwoord van de bloggers nog lang niet.

Er zit ergens een zwakke stee in zijn betoog. Zonder het hier te kunnen beredeneren vermoed ik dat Steeman er net iets te gemakkelijk vanuit gaat dat belangwekkende logs van onbekende bloggers vanzelf boven komen drijven. Zo efficient is de blogosphere nog niet. Dat kan veranderen, dankzij technologie vooral, maar garanties zijn er niet.

Bedenk dat in de eerste tien jaar van het web de middelpuntzoekende kracht sterker bleek dan de middelpuntvliedende. Ik bedoel dit: hoewel het net het platform bij uitstek bleek voor een versplintering in de media, zijn er ook op het net massamedia ontstaan. En mijn indruk is dat het gemeenschappelijk bereik van de grootste media op het net sneller groeit dan de versplintering het bereik uiteen jaagt.

Reacties zijn gesloten.