Spookblogs: hoe spam aan de haal gaat met Google en CBS met ons allemaal

Spookblogs: hoe spam aan de haal gaat met Google en CBS met ons allemaal

17 oktober 2005 Geen categorie 0

Uit: The New Yorker, 12.9.2005
Weblogs hebben last van spam, gewone en pr-spam. Open weblogs, zoals MediaBlog, worden lastig gevallen door ongevraagde pornolinks in de reactiekolommen. Maar nog erger zijn de spookblogs (lees ik onder meer bij columnist Steve Yelvington). Het goede nieuws? De elke vijf maanden in omvang verdubbelende blogosphere begint een serieus platform te worden.

Yelvington verwijst naar een blogger volgens wie er niet een paar honderd spookblogs zijn, maar tienduizenden. Het is zo makkelijk een blog te maken, en zo betrekkelijk eenvoudig om het maken ervan te automatiseren, dat spammers de moeite nemen. Doel is de zoekmachine van Google een loer te draaien. Die gebruikt immers het aantal verwijzingen door andere bloggers als een van de criteria voor een hoge positie in de resultatenlijst.

In dit verband is het goed de cijfers van Technorati’s David Sifry ernaast te leggen. Volgens hem verdubbelt de Blogosphere al 36 maanden, ofwel drie jaar lang, elke vijf maanden in omvang. Zie zijn cijfers, die onderdeel uitmaakten van een presentatie tijdens web 2.0 in San Francisco, vorige week. Sifry somt ook mooi op hoe fake blogs de macht langzaam over nemen.

Naast die gewone spam worden we vergast op pr-spam, nog een signaal dat de blogosphere begint mee te tellen. Een paar jaar geleden kon er geen tv-programma of speelfilm worden gelanceerd zonder dat de producent een website opende – waar niemand ooit naar omkeek. Net zo nu met blogs, schrijft Business Weeks Blogspotting.