Kan Wiki commercieel worden?

Kan Wiki commercieel worden?

25 oktober 2005 Geen categorie 0

Wikipedia is de even geroemde als verguisde open source encyclopedie. Per lemma gemaakt, aangevuld en geredigeerd door duizenden liefhebbers. Kan de Wikimedia Foundation straffeloos een commercieel dochterbedrijf beginnen? De vraag stellen – zoals Nicholas Carr doet, is hem beantwoorden.

Raakt dit aan de wortel van open source? Ik krijg er in elk geval een onbehaaglijk gevoel van. Tot voor een maand of wat geloofde ik gretig in open source als ongelofelijke efficiente manier van samenwerken en als, nou ja, model voor een betere samenleving. De grondleggers van de beweging verdienen een Nobelprijs, vond ik.

Dat laatste vind ik nog steeds. Maar de zwakke plekken worden ook steeds duidelijker. De mens is zwak en geldbelust, en niet altijd is waardering van je peers voldoende motivatie. Ik weet nog niet of Wikimedia zo’n initiatief overleeft.