Een gebitsrenovatie voor kranten

Een gebitsrenovatie voor kranten

2 december 2005 Geen categorie 2

De krant is een man van 45, 46. Goed opgeleid. Links dragend. Gestopt met roken. Soms een leesbril. Geslaagd in het leven. Op de toppen van zijn bestaan – of, nou ja, daar misschien net overheen, maar zorgen maken doet hij zich niet. Die man komt bij de tandarts. De gebitsmid. De kronenkoning. En die vertelt hem dat het tandvlees te ver geweken is, dat de achterste rijen op omvallen staan, en die verstandskiezen er vandaag nog uitmoeten. Gebitsrenovatie.

Kranten willen het niet horen. Ze wanen zich nog even potent als vroeger, als een jaar of twintig geleden. Maar als ze nu niet groot investeren in de pijnlijke ingreep zien ze binnenkort in de spiegel een man voorbij zijn middelbare leeftijd met een ingevallen kaak. Natuurlijk kunnen ze honderd worden, maar fris en vrolijk is anders. En die jonge meiden van weleer, die komen in dat geval nooit meer terug.

Wat die gebitsrenovatie inhoudt, is onderwerp van PopUp, het open source boek dat Mark Deuze en ik op deze site stukje bij beetje schrijven. In elk geval zijn wij ervan overtuigd dat de ingreep duur is, zeer doet, een prothese vereist, maar in laatste instantie ook het aangezicht van de journalistiek kan redden.

Wat die prothese inhoudt? Lees het verhaal van hoofdredacteur Steven Smith. Hij heeft het ook op MediaBlog beschreven pleidooi voor een transparantere journalistiek heel letterlijk genomen: lezers zijn welkom bij alle redactievergaderingen. Later dit jaar zullen de vergaderingen worden uitgezonden via web-televisie.

Reacties zijn gesloten.