VVOJ-prijs voor Schoorl en Meeus

VVOJ-prijs voor Schoorl en Meeus

2 december 2005 Geen categorie 0

Volkskrant-duo Meeus en Schoorl – namen uit een laat-negentiende-eeuws realistisch toneelstuk trouwens – wint VVOJ-prijs. En dat werd tijd. Jan Meeus en John Schoorl werden al genomineerd vanaf de dag dat de prijs voor onderzoeksjournalistiek in het leven werd geroepen, maar grepen twee keer mis.

Meeus dacht gisteravond in de Koningszaal van Artis Amsterdam (om de hoek staakte de VARA, maar dat terzijde) opnieuw naast de prijs te grijpen. Er stond maar een beeldje klaar, en van een vorig jaar wist hij zich te herinneren dat een duo als winnaar weliswaar een gezamenlijk geldbedrag, maar twee beeldjes zou krijgen.

Bleek dat de organisatie het extra beeldje nog even had weggemoffeld omdat het in stukken lag. Zal gelijmd worden, kregen Meeus en Schoorl te horen toen ze alsnog hun bekroning in ontvangst namen voor een artikelenserie, eind 2004, over de Hofstadgroep en de AIVD.

Overigens was het helemaal niet onredelijk geweest als de prijs niet naar de Volkskrant was gegaan, maar naar het Utrechts Nieuwsblad. Voordat die krant ter ziele ging schreef een groep journalisten een meer dan voortreffelijk dossier over jeugdinrichting Den Engh.