De wet van behoud van bagger

De wet van behoud van bagger

7 december 2005 Geen categorie 7

Tien weken nu staat de nieuwslog van Dagblad van het Noorden online. Het is de nieuwe website van de krant waarvoor ik werk. Die site is anders dan bijna alle andere dagbladsites. Je kunt zelf de voorpagina samenstellen, we publiceren nieuws als het nieuws wordt (en niet de volgende dag) en je kunt op alles reageren. Dat laatste leidt tot bagger, veel niet onsympathiek gekletst, en soms een zinvolle discussie.

Krantensites met open fora – ze bestaan bijna niet meer. Omdat alleen de bagger aandacht krijgt. Omdat we ons als krantenmensen rotschrikken van de brutaliteit en het onfatsoen waarmee mensen tekeergaan als ze anoniem over het nieuws kunnen meepraten. Omdat de bagger niet weggaat, wat je ook probeert. Bij DvhN blijven we het toch proberen. We sluiten discussies die uit de hand lopen en weren trollen – vandalen – met ip-bans.

Dat werkt, gelukkig. In elk geval maakt het de problemen hanteerbaar. Voelen we ons niet langer gegijzeld door een klein groepje onverlaten. Doel is dat de gebruikers van de site het samen oplossen. Als krant willen wij niet de volle verantwoordelijkheid overnemen, omdat we dat niet kunnen. Uiteraard blijven we aansprakelijk voor beledigende en racistische uitingen; die halen we weg zodra we erop worden gewezen. Maar het eerste streven is een open site, waarbij niet langer alleen onze toets van wat goed en slecht is de maat is.

We doen dat omdat we werkelijk geloven in lezersgerichte journalistiek. In luisteren naar de lezer. Het is een ondertussen natuurlijk een ongehoord experiment, omdat andere kranten niet zonder reden hun forum hebben gesloten, of er maar helemaal niet meer aan beginnen (zoals het AD, dat toch onder Jan Bonjer de beste bedoelingen heeft met lezers – wat daarvan ook de resultaten zijn).

Reacties zijn gesloten.