USA Today voegt print en web samen

USA Today voegt print en web samen

14 december 2005 Niet gecategoriseerd 2

De Amerikaanse krant USA Today heeft afgelopen maandag aangekondigd dat de tot nu toe gescheiden levende redacties voor krant en web worden samengevoegd, laat zien hoe internet-journalisten en redacteuren van de krant elkaar in de haren zitten.

Er is nog een wereld te winnen voor journalistiek op internet, bedoel ik maar. We zijn weliswaar het tijdperk van web 2.0 binnengetreden, maar mogen niet over het hoofd zien dat veel kranten nog niet eens toe zijn aan 1.0. Daarmee wil ik niets afdoen aan de kwaliteit van de Washington Post online, integendeel. Maar de zuurgraad van de printredactie is opvallend.

Deze week ben ik op bezoek bij twee kranten in Californie, de Los Angeles Times en de Orange County Register. De eerste – klein miljoen oplage, bijna duizend redacteuren – is waarschijnlijk beste krant van de VS, na The New York Times. De tweede verschijnt in Orange County, een streek met drie miljoen inwoners pal ten zuiden van de LA, en heeft een oplage van zo’n 350duizend exemplaren.

Punt is dat OCR alles goed doet wat de LA Times in zijn arrogante conservatisme laat liggen. De regionale krant heeft geen redactie meer, maar een ‘content-studio’ waar door groepjes redacteuren, vormgevers en verslaggevers wordt gewerkt aan ‘verhalen’ die zowel voor het web, voior de krant, voor een van de bijlagen als voor een gratis magazine bedoeld kunnen zijn, en overigens ook gebruikt kunnen worden door radiostations waarmee OCR partnert.

De veel grotere LA Times, gevestigd in een tachtig jaar oud, prachtig naar journalistiek en glorie stinkend gebouwencomplex in downtown, plaatst gewoon de hele krant door naar het net, en laat een afgescheiden groepje van zeven webredacteuren de site de hele dag door verversen. Dat komt natuurlijk ook doordat de Times hele hoge eisen stelt aan verhalen (denk aan aansprakelijkheid), maar zegt toch vooral veel aan het gebrek aan visie.

De LA Times – althans sommige van zijn belangrijkste redacteuren – gelooft werkelijk dat het wel weer goed komt met de oplage van de krant, zolang we met zijn allen maar superieure journalistiek blijven bedrijven. Dat moeten we zeker blijven doen, uiteraard, en het zal zijn zegenrijke werking hebben, maar om de krant te redden moeten dagbladjournalisten werkelijk meer doen.

Iets daarvan is te zien bij OCR. De krant – die het geluk heeft te verschijnen in een deel van California waar uitstekend wordt verdiend – brengt geen gewoon nieuws meer in de krant; dat doen ze op het web. De krant opent katern na katern met eigen producties, goed geillustreerd, bij voorkeur eigen onderzoekswerk. Dat klinkt radicaal, maar is de voor de hand liggende consequentie van het inzicht dat je als krant niet langer het nieuws van gisteren moet brengen, zeker niet als dat nieuws al bij je lezers bekend is.

Voor commentaar op de vraag of een redactie geintegreerd moet zijn of niet, kijk bij Jay Rosen en Jeff Darvis, twee bekende Amerikaanse bloggers over media.

Reacties zijn gesloten.