2006: de doorbraak van elektronisch papier

2006: de doorbraak van elektronisch papier

22 december 2005 Geen categorie 1

Een van de weinige zekerheden voor 2006: het al lang beloofde elektronische papier zal eindelijk op de markt komen. Minder zeker, maar even zo goed voorspelbaar: het zal binnen de kortste keren doorbreken.

Emerce meldt dat Irex, een joint venture van Philips en Amerikaanse onderzoekers in april de “liad” op de markt brengt – een naam die nog niet stinkt naar commercieel succes.

De Belgische krant De Tijd laat een groep vrijwillige lezers al met 200 exemplaren spelen. En in Japan is het product al wat langer op de markt (maar over resultaten daar heb ik nog niets gelezen).

De elektronische krant die je mee kunt nemen in de tram, liefst draadloos kunt uploaden met nieuwe content, en die verder lekker licht is en goed leesbaar is al jaren een belofte. In juni 1999 kondigde Xerox al de revolutie af.

De interessante vraag is natuurlijk wat elektronisch papier betekent voor de lezer. Eindigt hier de trend van ontlezing, omdat lezen voortaan kan op een “drager” die veel dichterbij de belevingswereld van nieuwe generaties staat?

Ik hoop het. En ik moet het nog zien. Zoals ik ook nog wil zien wat elektronisch papier gaat betekenen voor de dagbladwereld (hoe snel is die in staat zich de technologie eigen te maken) en voor de journalistiek (idem).

Reacties zijn gesloten.