Wikipedia fout: so what?

Wikipedia fout: so what?

23 december 2005 Geen categorie 0

Prachtige heisa over Wikipedia, de waarheid en wat die waard is. De discussie over ‘s werelds grootste online pseudo-encyclopedie duurt al weken. Daarbij donderde Wikipedia omlaag van iedereens held tot de risee van het net. Des te opmerkelijker, zegt Nicholas Carr, omdat Wikipedia ondertussen geen spat veranderde.

Carr noteert dat Wikipedia-oprichterJimmy Wales de oproer over zich zelf heeft afgeroepen met de claim dat zijn encyclopedie “the most authoritative source of information in the world” moest worden en zich moest verkopen als “an independent global resource … comparable to the Red Cross.”

Carr: “He may as well have stuck a “Kick Me” sign on Wikipedia’s ass.”

Amerikaanse westkust-bloggers, de intelligentia van San Francisco (zie Cnet) neem ik, vragen zich ondertussen hardop af hoe Wikipedia nog gered kan worden. Het antwoord van Carr: wat een onzin, laat Wikipedia met rust, en als het niet de hele waarheid is wat de encyclopedie schrijft, wie maalt daar dan om.

Zo’n opmerking heeft mij weer helemaal bij de les. Het is mijn favoriete onderwerp: het onderscheid tussen feit en fictie en hoe dat in ons postmoderme mediatijdperk langzaam maar zeker steeds minder relevant gevonden wordt. Hierover moet misschien een vierde hoofdstuk van PopUp gaan…