God gaat digitaal

God gaat digitaal

3 januari 2006 Niet gecategoriseerd 1

Veel goede en veel slechte journalistiek wordt bedreven door journalisten die op een welhaast religieuze wijze met hun vak en hun media omgaan. Ze achten de journalistiek hoog, zien zichzelf als geroepenen, streven een bijna on-aards ideaal na (pakkumbeet: een betere wereld) en nemen daarbij de positie in van de alles-wetende verteller – een beetje zoals een dominee of een priester namens de alwetende spreekt.

Die religieuze omgang met hun vak verklaart waarom journalisten veelal zowel progressief of tenminste links-liberaal zijn, en tegelijkertijd aarts-conservatief als hen verteld wordt dat hun medium – de krant, de publieke omroep – in de huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad.

Het is net alsof de priester gevraagd wordt te accepteren dat kerken passe zijn, het gebed een achterhaald ritueel terwijl god naar aller waarschijnlijkheid binnen luttele jaren gedigitaliseerd zal zijn.

(Dit was een reactie op een artikel van Jeroen van Bergeijk op De Nieuwe Reporter)

Reacties zijn gesloten.