Bush is Thom Meens voor

Bush is Thom Meens voor

10 januari 2006 Niet gecategoriseerd 0

De Amerikaanse president Bush wil een verbod op anonieme, beledigende posts op internet. Onder een schuilnaam iemand lastig vallen online, is sinds vorige week donderdag een ‘federal crime’, bericht Jeff Jarvis op Buzz Machine.

Volgens blogger Jarvis, een van de betere columnisten over media, past ‘dit belachelijke verbod’ in een wet die geweld tegen vrouwen tegen moet gaan. Het past aardig in een trend die eerder ook in een Duitse rechtbankuitspraak te vinden was.

En hoewel ombudsman Thom Meens van de Volkskrant het nooit zo bedoeld zal hebben, dwingt de regering Bush ongeveer af wat Meens zo verlangt: enig fatsoen. Hij heeft daarover in de Volkskrant een column geschreven, waarna ik er hier en op De Nieuwe Reporter op reageerde.

Zelf meldde Thom Meens zich ook op DNR. De discussie die daaruit ontstond, is wel degelijk fundamenteel, omdat het over de mores gaat, de sociale afspraken. Die zijn op het net vooralsnog anders dan offline. Vraag is of dat goed is, of het nu – na tien jaar net – nog anders kan, en of het anders zou moeten. Mijn antwoord: ja, nee, misschien.

Voor de goede orde: ik ben het hartgrondig oneens met Meens, omdat ik denk dat hij te weinig waardering heeft voor de goede kanten van de internetmores en onvoldoende begrijpt van wat ik maar even sweeping de netwerksamenleving noem. Maar ik heb veel waardering voor het feit dat hij het debat zo stevig zoekt.