Wiki, de waarheid en een dode Duitse hacker

Wiki, de waarheid en een dode Duitse hacker

14 januari 2006 Geen categorie 2

De ouders van de in 1998 overleden Duitse hacker Tron hebben een proces aangespannen tegen Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Ze eisen dat Wiki de echte naam van Tron, Boris Floricic, verwijdert uit het lemma over hem (lees ik bij Marie-Jose Klaver in NRC, nog niet online).

Tron was een van de bekendste hackers in Duitsland. Hij kraakte onder meer telefoonkaarten en kaarten voor betaaltelevisie. Op 26-jarige leeftijd overleed hij. De politie vond Tron hangend aan een boom in Berlijn, en sprak van zelfmoord (zie artikel Wired).

Zijn ouders en vrienden vermoeden dat Tron is vermoord. Hij zou contacten hebben gehad met geheime diensten. Zijn ouders verzochten de Duitse media de echte naam van de hacker af te korten tot Boris F., wat die media meestal ook deden.

Uitzondering is bijvoorbeeld dit artikel in The Guardian uit 2002. Dat gaat over de strijd om digitale betaaltelevisie tussen de mediaconglomeraten News Corp (van Rupert Murdoch) en het Franse Vivendi. Volgens het stuk zochten mensen van Murdoch contact met hackers als Tron om op de hoogte te blijven van softwarepiraterij.

Tron wordt ook in het stuk van The Guardian getypeerd als een van de sleutelfiguren als de Chaos Computer Club (CCC), een illustere groepering die begin jaren negentig zo’n beetje de Duitse tegenhanger was van het Nederlandse Hacktic.

Opvallend genoeg steunt CCC – die toch juist voor vrijheid van informatie was – nu de rechtszaak tegen Wikipedia, schrijft Marie-Jose Klaver. Dat blijkt inmiddels niet het geval. Volgens CCC hebben enkele leden van CCC geprobeerd te bemiddelen in het conflict met Wikipedia, maar neemt de club zelf geen positie in.

Tenslotte: het Engelstalige artikel over Tron is genomineerd voor verwijdering (anders dan het Duitstalige).

Reacties zijn gesloten.