Hyperlokaal nieuws: nog een lange weg te gaan

Hyperlokaal nieuws: nog een lange weg te gaan

28 januari 2006 Niet gecategoriseerd 2

De digitale wijkkrant Dorpsplein Haaksbergen bestaat een week. En ietwat stilletjes, althans niet onmiddellijk zichtbaar voor wie geen lezer is van Twentse Courant/Tubantia, is vandaag of gisteren ook een lokale site voor het grote dorp Enschede live gegaan. Dat is mooi. Het zou je bijna doen vergeten dat twee andere Nederlandse initiatieven voor burgerjournalistiek zijn doodgebloed, en een derde nodig aan de beademing moet.

De sites voor hyperlokaal nieuws (“Bakker Bart opent nieuwe winkel”, “Buurthuis voortaan uur eerder open op vrijdag”) zijn een van de vele denkbare vormen van burgerjournalistiek. Weblogs zijn een andere manier waarop niet-professionele journalisten zich met nieuws bemoeien en het zelf maken. Allerlei forums waarop ze meepraten een derde.

De Twentse Courant/Tubantia heeft serieus werk gemaakt van sites met hyperlokaal nieuws – een prachtig en inspirerend initiatief. Maar ondertussen zijn volgens de GPD-kranten soortgelijke sites van het Haarlems Dagblad en het Limburgs Dagblad weer stilgelegd, bij gebrek aan sponsoring door de lokale overheid. De online wijkkrant Amsterdamse Buurten van HD staat “even in de wachtstand”, terwijl de wijksite GMS-buurt in Heerlen na twee-en-half jaar is gestopt omdat de gemeente Heerlen er geen geld meer in wil steken.

Ook Nieuwslokaal, een lokale site in Oost-Groningen van Dagblad van het Noorden (de krant waarvoor ik werk) ligt even stil. Maar gelukkig hebben de collega’s in zuidoost-Drenthe (Emmen en omstreken) zojuist een nieuw initiatief gelanceerd met ongeveer dezelfde doelstelling: Neigies (wat nieuwtjes betekent).

Reacties zijn gesloten.