Belgen boos op Google Nieuws Be., Hollanders misschien

Belgen boos op Google Nieuws Be., Hollanders misschien

30 januari 2006 Niet gecategoriseerd 5

Belgische uitgevers zijn boos op Google. De zoekmachine heeft geen toestemming gevraagd aan Vlaamse nieuwsbronnen voor het indexeren van hun sites en het overnemen van koppen, intro’s en kleine afbeeldingen. Alex Fordyn van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers vindt dat Google auteursrechten moet betalen, meldt Planet (en nog 14 soortgelijke bronnen, aldus Google News).

Het bericht is eigenlijk nogal geestig. Het is een beetje de muis die tegen de leeuw brult. En het lijkt nogal dom van de Belgische uitgevers die niet door lijken te hebben dat Googles nieuwssite ze eerder extra bezoek zal opleveren, dan geld zal kosten.

Van de andere kant: het Franse persbureau AFP heeft enige tijd geleden geprocedeerd tegen Google en gedaan gekregen dat de zoekmachine de nieuwberichten niet meer indexeert. Of de Belgische uitgevers juridisch een poot hebben om op te staan, moet nog blijken.

In Nederland is de kwestie al jaren geleden beslecht in het nadeel van de uitgevers. De Kralingse site www.kranten.com kreeg van de rechter gelijk in een proces dat was aangespannen door PCM. Doel was een verbod op overname van koppen en intro’s.

Update: Inmiddels meldt Emerce dat ook de Nederlandse uitgevers en het ANP zich beraden op stappen tegen Google. Van de uitgevers kan ik me dat niet voorstellen. Bij het ANP ligt het anders en gevoeliger.

Het ANP maakt bronmateriaal en heeft een belangrijke positie als alarmeringsdienst, maar verdient zelf niet aan consumenten. Het ANP heeft geen advertentieverkopers in dienst die op de achterkant van een betaald produkt reclameguldens binnenhalen.

Dat maakt het ANP vele malen kwetsbaarder voor een parasiet als Google. Waar andere sites tenminste nog iets aan het ANP betalen voor de berichten (denk aan de kranten, teletekst, nu, planet), betaalt Google nada voor een product dat vrijwel direct bij het ANP vandaan komt. Het subtiele verschil (Google jat koppen bij planet, niet direct bij het ANP) ontgaat de lezer.

Reacties zijn gesloten.