Web-log goes west – en zegt er niet bij hoe

Web-log goes west – en zegt er niet bij hoe

26 februari 2006 Niet gecategoriseerd 5

Verbijsterend bericht van Paul Molenaar, directeur van Ilse Media, dat de uitgever is achter web-log.nl. Die grootste verzameling weblogs in Nederland zal binnenkort worden gehost vanaf computers in de Verenigde Staten. Dat heeft juridische consequenties voor de inhoud van die blogs, erkent Molenaar, maar hij laat in het midden hoe Ilse Media daarmee omgaat.

De verhuizing naar de VS is een gevolg van de keuze voor Six Apart. Dat Amerikaanse bedrijf levert de software waarop web-log zal draaien. Tot nu toe werkt Ilse Media met programmatuur die gemaakt is en onderhouden wordt door, als ik het goed begrijp, de oorspronkelijke oprichter van web-log. Dat systeem trekt het niet meer. Migratie naar software die bewezen heeft massaal gebruik aan te kunnen is logisch.

Paul Molenaar erkent al eind vorig jaar de deal met Six Apart te hebben gesloten. Hij hield dat stil om de concurrentie niet wijzer te maken, maar misschien ook een beetje om een opstand van bloggers te voorkomen. Want het betekent nogal wat als je digitale dagboekje voortaan wordt gedrukt in het land van gouverneur Schwarzenegger.

Volgens Molenaar is er net zo lang onderhandeld over de hosting in de VS totdat duidelijk was dat alleen de Nederlandse wetgeving van toepassing is op web-log.vs. “Dat is gelukkig gelukt, maar niet zonder slag of stoot – onze huidige voorwaarden voor de gebruikers blijven gewoon van kracht en de functionaliteiten nemen toe. En als iemand zich bij de Terminator moet melden, dan ben ik dat.”

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, erkent Molenaar: “Neemt niet weg dat we zometeen steeds meer te maken gaan krijgen met ‘globale’ gedragslijnen of buitenlandse overheden (lees: de Verenigde Staten) die niet alleen inzage willen hebben in wereldwijd zoekgedrag, maar ook invloed willen uitoefenen op wat er met Amerikaanse informatietechnologie tot stand komt. Toch even iets om over achter de oren te krabbelen.”

Is dat niet een understatement? Ik zou er toch wat moeite mee hebben als mijn hele digitale hebben en houwen verhuist van Nederland naar de VS. En wat ik vooral mis in het verhaal van Molenaar is transparantie: waarom web-log.nl moet verhuizen, snap ik wel. Maar hoe precies die jurisdictie is geregeld, wat de voor- en nadelen zijn, en waarom ik me toch achter de oren moet krabbelen – het intrigeert me meer dan zou moeten.

Reacties zijn gesloten.