Belgische journalisten zijn bang van bloggers

Belgische journalisten zijn bang van bloggers

11 maart 2006 Geen categorie 1

Internetjournalisten in Vlaanderen zijn voortaan uitgesloten van informatie over de Vlaamse radio en televisie. De mediabedrijven VRT en Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) leveren alleen nog persberichten aan “beroepsjournalisten”, in de praktijk degenen die schrijven voor de traditionele media. VRT en VMMa hebben het op een akkoordje gegooid met de vakvereniging Vlaamse RTV Pers.

Deze ontwikkeling, gevonden bij Express.be via MarketingFacts, is in tal van opzichten verbijsterend. Niet in de eerste plaats omdat het ongelofelijk onbeholpen en ouderwets lijkt de concurrentie van internetbedrijven te bestrijden door informatie af te schermen.

In die zin lijkt de reflex van de Vlaamse rtv-journalisten op die van de Belgische media op de nieuwssite van Google – een angstkrimp die je trouwens ook zag bij Nederlandse uitgevers. Maar ook om redenen heeft het een-tweetje iets eigenaardigs.

Express.be zet uiteen dat het op zich begrijpelijk is dat de rtv-pers zich verzet tegen de websites die hun te snel af zijn. Vreemd is vooral dat VRT en VMMa daaraan meewerken, dan wel zich laten chanteren. De VMMa is een particulier bedrijf dat, zegt Express.be, maar moet doen wat het niet kan laten. Maar de VRT is een overheidsbedrijf dat zich daar niet voor zou moeten lenen.

Enigszins amusant is het Vlaamse onderscheid tussen beroepsjournalisten en degenen die journalistiek niet als hoofdberoep hebben. Het is op dit punt dat VRT en VMMa de bokken van de schapen scheiden. In de praktijk betekent het natuurlijk dat de oude media zichzelf afschermen tegen de jonge honden van het net.

Reacties zijn gesloten.