Het open lab van DvhN: lezers moeten geduld hebben

Het open lab van DvhN: lezers moeten geduld hebben

15 maart 2006 Niet gecategoriseerd 1

Het forum van Dagblad van het Noorden, de krant waarvoor ik werk, is een open laboratorium. Sommigen noemden het deel van de website waar lezers op nieuws reageren de afgelopen weken een open inrichting, en toegegeven: daar zat wat in. Geregeld daalde het niveau van de discussie tot onder het plaveisel, en steeds vaker overheerste een kleine groep lezers – enkele tientallen – het forum door eindeloos over bijna niets te chatten.

Sinds de start van de nieuwe site van Dvhn, oktober vorig jaar, heb ik enkele keren (hier en hier en hier) geschreven over plannen en ontwikkelingen. Dat doe ik ook nu het tegenzit, omdat ik werkelijk vind dat we in Groningen bezig zijn iets uit te vinden dat nog niet of nauwelijks bestaat. Een actuele nieuwssite waar lezers kunnen meedoen, zonder dat de redactie alles bijdragen vantevoren toetst.

Dat is het open laboratorium waarin we uiteraard de wet van behoud van bagger hebben getoetst, slechts om te ontdekken dat een medium op internet altijd te maken krijgt met halve garen, querulanten en trollen die er plezier in scheppen een collectief te pesten. Stap voor stap zijn we aan het uitvinden hoe we daarmee om moeten gaan. Nog steeds houden we vast aan onze uitgangspunten.

Op DvhN – in samenwerking met de Leeuwarder Courant en inmiddels ook de kranten rond het Noordhollands Dagblad – willen we snel regionaal nieuws brengen, kort en bondig, op de wijze van weblogs. We noemden de site een ‘nieuwslog’, ook al omdat al het nieuws te lezen is zonder dat je je hoeft te registreren, hetgeen in de blogosphere de norm is geworden.

Om aan discussies mee te kunnen doen, en om je voorpagina te personaliseren, moet je je wel laten registeren. Dat hebben inmiddels enkele duizenden mensen gedaan (minder dan ik dacht; we moeten dat beter uitleggen). De meeste lezers begrijpen de regels van het forum: het is niet alleen van ons, de krant, maar ook van hen, de lezers. We delen de verantwoordelijkheid, houden het plein samen schoon – hoe lastig dat concept ook is.

Vaak ging dat goed. Steeds vaker niet. De trollen en querulanten zijn we gaan weren met IP-bans – dat hielp. Maar een systeem van onderlinge moderatie – lezers konden aangeven dat ze een bijdrage onacceptabel vonden en bij een bepaald aantal van dat soort ‘waarschuwingen’ verdween die bijdrage automatisch – werkte onvoldoende. Het werd binnen de kortste keren misbruikt door een kleine groep hardcore-reageerders.

Die kleine kern is het forum steeds meer gaan overheersen. Doordat ze direct op elkaars bijdragen konden reageren, ontstonden draden van gechat die alleen voor die direct betrokkenen nog leuk waren. Andere lezers klaagden, zagen dat de krant weinig kon beginnen, en haakten af. Daarmee kwam ons uitgangspunt, een open site, steeds meer onder druk te staan.

Vorige week hebben we een vertraging ingebouwd. Wie nu reageert op het nieuws, moet tien tot twintig minuten wachten voordat zijn reactie zichtbaar is. Dat haalt warempel iets van het gechat weg, de reacties worden wat minder onbezonnen, kennelijk helpt het als mensen minder gehaast zijn (omdat het stoplicht toch nog lang niet op groen springt) en even nadenken over hun bijdragen.

Ik heb niet de illusie dat het experiment nu geslaagd is, en we het laboratorium kunnen sluiten. De wet van behoud van bagger blijft gelden. Maar de noodzaak van interactie blijft ook. We blijven daarom proberen samen met lezers een forum te onderhouden dat ergens over gaat (en dat het heel informatief kan zijn, bewees onder meer de discussie rond de politieke chaos in Delfzijl). Uiteindelijk moeten wij, de krant, even zeer wennen aan de openheid als zij, de lezers.

Reacties zijn gesloten.