NRC Next: alleen het verhaal telt

NRC Next: alleen het verhaal telt

15 maart 2006 Geen categorie 0

NRC Next is een aanwinst van formaat. De krant op halfformaat slaat onbekommerd het nieuws over dat je al kende, pakt een toon die oneindig minder ingeslapen is dan die van haar grote broer (nee, ouwelijke zus), en prikkelt de zinnen.

In de eerste, gisteren gratis verspreide Next (of is het ‘next’?) overigens een slecht coververhaal over de veranderingen in de media. Te weinig inhoud, originele invalshoeken, te veel een samenvatting van het voorafgaande – terwijl we dat niet meer zouden doen.

Het verhaal was aanzienlijk minder dan de belofte op de cover: “De media, dat ben ik”. Dan maar het opinieverhaal van Frank Westerman lezen als een programmatisch commentaar op de nieuwe krant: een pleidooi voor originele, superieur vertelde journalistiek is het, voor verhalen vertellen die we nog niet kenden. Dat is ontregelend, dat sticht verwarring – maar op meer, een betere wereld, hoeft de journalist niet meer te rekenen, aldus Westerman.

Ik ga me abonneren, dat is het goede nieuws. Dat ik mijn abonnement op de gewone NRC er na al die jaren eindelijk aangeef voor een combi tussen zaterdagabonnement en Next, het slechte. Zouden ze in Rotterdam trouwens al hebben bedacht dat ik wel de vrijdagse boekenbijlage moet kunnen blijven ontvangen?