De cartoonrellen: email, blogs en sms

De cartoonrellen: email, blogs en sms

29 maart 2006 Niet gecategoriseerd 6

De cartoonrellen van begin februari zouden niet zo uit de hand zijn gelopen zonder internet. Email, weblogs en ketting-sms-jes zorgden ervoor dat misverstanden ontstonden, ongefundeerde geruchten (er zou een Koran worden verbrand in Kopenhagen) werden verspreid en moslims aan de andere kant van de wereld in aanraking kwamen met de veldtocht voor vrije meningsuiting van een kleine rechtse krant in een klein rechts land.

Ik schrijf aan Undo, een hoofdstuk in PopUp over de manier waarop het web de netwerksamenleving verandert, en vice versa. Dat leidt tot veel interessante vragen. Wat betekent het dat we tegenwoordig – always on – permanent met elkaar verbonden zijn? Wat doet het met ons dat – big brother – ons hele doen en laten in databases ligt opgeslagen? En vooral: hoe verandert de moraal als je – undo! – alles lijkt te kunnen terugdraaien?

De cartoonrellen moeten iets illustreren. Hoe we door elkaar heen leven (een uitdrukking die ik tegenkwam bij Michael Zeeman), hoe nieuwe media tot slordige opinievorming leiden, hoe ethiek verandert. Zie voor de invloed van internet de Washington Post. Het zijn gedachten die me nu vooral bezighouden: komende woensdag hoop ik iets te zeggen over identiteit en het internet op een dag van Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, in Amsterdam.

Reacties zijn gesloten.