Dag Harry (“een lekkere verse krant”)

Dag Harry (“een lekkere verse krant”)

3 april 2006 Niet gecategoriseerd 0

Harry Lockefeer nam vorige week afscheid als hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de GPD-bladen, waaronder Dagblad van het Noorden, de krant waarvoor ik werk, belijdde hij nog een keer zijn liefde voor de papieren krant: “Ik blijf heilig geloven in kwaliteitsjournalistiek. Nu de televisie kwalitatief zo achteruit holt, hebben straks weer tijd om tussen Journaal en Nova hun avondblad te lezen.”

Ik heb op een rare manier een zwak voor Harry Lockefeer. Hij was hoofdredacteur van de Volkskrant toen ik bij die krant begon te werken. Onder zijn bewind groeide die krant uit tot de grootste kwaliteitskrant van Nederland – of dat nou zijn verdienste was, of niet: Lockefeer was als hoofdredacteur niet echt benaderbaar. Hij was wat afstandelijk. Zijn opvattingen over de krant – die moest een paper of record zijn, waren tamelijk ouderwets.

Vanaf het moment dat Lockefeer bij de Volkskrant werd opgevolgd door Pieter Broertjes, is die krant gaan vernieuwen. Lockefeer, die nog even toetrad tot de Raad van Bestuur van PCM, voelde zich daar niet prettig bij. Hij vond dat Broertjes de krant te populair maakte, te veel consessies deed aan kwaliteitsjournalistiek.

Bij de RUG zette Lockefeer vanaf 2001 een multimedia-opleiding op – dat dan weer wel, zegt hij zelf. Die houding, de moderne tijd wel toelaten maar met hart en ziel blijven terugverlangen naar ouderwets goeie journalistiek, tekent zijn ambivalentie. Het maakt hem bijna aaibaar: een dinosaurus van de pers die soms lijkt te begrijpen dat zijn dagen, althans de dagen van die oude pers, geteld zijn.

Maar bij die uitspraak over dat avondblad tussen Journaal en Nova, laat de oude Lockefeer zich toch ernstig kennen. Welk avondblad? Nog even en NRC is met Next een ochtendblad geworden. En enig ander avondblad zal Harry niet bedoelen. Zijn pleidooi voor kwaliteitsjournalistiek ondersteun ik van harte, en zal ik blijven steunen, maar misschien moesten we het lezen van een avondblad niet meer zien als noodzakelijke voorwaarde voor die journalistiek.