Hoax: joden moeten badges dragen in Iran

Hoax: joden moeten badges dragen in Iran

4 juni 2006 Geen categorie 0

Toen de Canadese krant National Post half mei het nieuws publiceerde dat joden in Iran gekleurde badges moeten dragen, reageerde de wereld verbijsterd. Het Simon Wiesenthal Center bevestigde het nieuws zelfs nog, voordat deskundigen het begonnen te ontkennen, Iran het tegensprak en de Post het boetekleed aantrok (Zie ook NRC).

Ill: National PostKuro5hin ontrafelt de hoax. Het is een verbijsterend verhaal van misinformatie, verborgen politieke belangen en Amerikaanse conservatieve manipulaties. Kern ervan: de auteur van het verhaal, Amir Taheri, een Iranier die naar de VS vluchtte, voorheen hoofdredacteur was van een krant in zijn land, en de val van het huidige regime in Iran nastreeft.

Taheri wordt vergeleken met Ahmed Chalabi, de man die voor de val van Saddam Hoessein een van de bekendste, in het Westen verblijvende critici van het Iraakse bewind was. In Bevel van hogerhand (nu in de ramsj) ontrafelt de Amerikaanse Pulitzerprijswinnaar Seymour Hersh dat Chalabi een belangrijke bron was voor de regering-Bush toen die tot de conclusie kwam dat Irak over massavernietigingswapens beschikte. Chalabi had contacten met dezelfde groep conservatieve Amerikanen als Taheri nu.

Kuro5hin wijst erop dat de hoax weliswaar binnen enkele dagen werd ontmaskerd toen de National Post zich verontschuldigde, maar stelt terecht vast dat het kwaad toen al was geschied. Het verhaal over Iraanse nazipraktijken – bij het eerste verhaal toonde de Post een verhaal van Hongaarse joden met jodensterren in 1944 – gaat het net rond.

Is hier slechts sprake van beroerde journalistiek, of heeft de Post – een conservatieve krant – zich laten gebruiken door politici die wel wisten dat het verhaal zou worden ontkend, maar tevreden waren met een internethypeje? Op het net leven broodje-aap-verhalen langer dan in de gewone wereld en de politiek kan daar, hoe on-ethisch ook, zijn voordeel mee doen.