Weekendjeweg.nl

Weekendjeweg.nl

14 juni 2006 Geen categorie 2

Was de afgelopen dagen even in Oslo en Stockholm, voor korte presentaties over de wondere wereld van weblogs en nieuwssites. Uitgenodigd door Escenic, het cms dat door vrijwel alle Nederlandse kranten wordt gebruikt voor hun websites. En door de IFRA, die een tweedaagse conferentie had voor Scandinavische kranten (en dat zijn er, zoals men weet, heel veel).

Dat Noorwegen en Zweden (met Finland trouwens) tot de meest wired landen behoorden, wist ik al. Dat Scandinavische kranten de afgelopen jaren stevig aan het vernieuwen zijn geweest – de meeste zijn over op tabloidformaat – had ik ook al eens gezien. Maar dat ze in vergelijking met de Nederlandse markt veel minder abonnees zijn kwijtgeraakt, was een grote verrassing.

In Noorwegen worden per honderd huishoudens nog altijd ruim tachtig kranten gelezen, vergeleken bij ongeveer 55 in Nederland. Dat zijn bij ons dan wel alleen de betaalde abonnementen; ik moet nog checken of de cijfers die ik over Noorwegen zag, helemaal vergelijkbaar zijn. Maar het beeld blijft dat van twee landen waar grote webredacties bestaan, en waar flink wordt geinnoveerd.

Reacties zijn gesloten.