Een ruk naar rechts in de media

Een ruk naar rechts in de media

8 juli 2006 Geen categorie 2

Volgens Ton F. van Dijk, netcoordinator in Hilversum, moeten de publieke zendgemachtigden bij de komende verkiezingen meer ruimte maken voor geluiden uit rechtse, conservatieve hoek. De media zijn te links, schrijft Van Dijk op zijn weblog bij Publiek Centraal. Lariekoek, foetert NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl in de Volkskrant. “Ik word een beetje moe van al die omroepbazen met een eigen weblog, waar ze hun rare ideeen maar spuien.”

Onder het bericht over de linkse media staat het bericht dat Audax en RTL overwegen samen een nieuw dagblad te beginnen. De uitgever van HP/De Tijd en de eigenaar van een van de drie commerciele omroepen in Nederland zijn aan het brainstormen over een krant, omdat de mogelijkheden voor crossmediaal uitgeven steeds groter worden. Gegeven het succes van het ooit linkse blad HP als tegenwoordige roeptoeter van populistisch Nederland, laat het zich raden aan welke kant van het politieke spectrum de beide uitgevers een markt vermoeden.

Nog wat verder in de Volkskrant een stuk van Jan Tromp, correspondent in New York en oud politiek redacteur. Met Van Agt versus Den Uyl is het relativeren van de politiek en het politieke ambt begonnen begonnen, zegt hij. “Voor mensen die iets willen met hun leven is Den Haag armetierig geworden.” Volgens Tromp is het populisme “als een kanker” door de politiek getrokken. “Van afstand zie je een aangebrand landje, weinig ontspannen, al helemaal niet geneigd om de dag te plukken en wie ook te danken voor de vruchten van het veld. Laag schuimen de wolken.”

Zelden is het leven zo overzichtelijk.

Reacties zijn gesloten.