De gratis krant van de Volkskrant

De gratis krant van de Volkskrant

2 oktober 2006 Geen categorie 0

Niet PCM maar de Volkskrant gaat een gratis krant uitbrengen. Dat was het verrassende nieuws van de zondag en het feestje dat de krant vierde bij gelegenheid van het 85-jarig bestaan. Een gratis kwaliteitskrant die er, waarschuwde hoofdredacteur Pieter Broertjes, sneller zal zijn dan Marcel Boekhoorn kon vermoeden.

Boekhoorn is de 500-voudig miljonair die zijn geld verdiende met van alles en nog wat, van Bakker Bart tot een Telfort. De Nijmegenaar en oud-sponsor van NEC wil een gratis dagblad in Nederland op de markt zetten. Eerst was Jort Kelder aangezocht als hoofdredacteur. Toen die afhaakte, nam Ben Rogmans de baan.

Rogmans is onder veel meer oud-redacteur van de Volkskrant. Zijn laatste betrekking was bij Wegener, waar hij eerst als consultant, toen als lid van de directie, de opdracht had de zeven regionale titels te reorganiseren. Die klus was bijna klaar – rond deze tijd gaat het Eindhovens Dagblad over op tabloid, in februari volgt de rest – toen Rogmans vertrok.

Wat dit laat zien is dat de dagbladmarkt in Nederland hevig in beroering is. Sinds de fusie rond het AD – waarvan je achteraf kunt zeggen dat het eigenlijk een vrij conventionele operatie was – is het niet meer stil geweest. De lancering van NRC Next (dat steeds beter wordt) was al spectaculair, het toenemend aantal tabloids is dat ook, een nieuwe gratis krant is de hoofdprijs.