Forum: De lezer doet het zelf

Forum: De lezer doet het zelf

11 oktober 2006 Niet gecategoriseerd 8

Lezers moeten mee kunnen praten over het nieuws, vinden we bij Dagblad van het Noorden, de krant waarvoor ik werk, al tijden. En we vinden dat hij dat online desnoods anoniem moet kunnen doen, en zonder tussenkomst van de redactie. Modereren is te arbeidsintensief en suggereert bovendien dat de redactie het met alles min of meer eens is. Terwijl we bij dvhn.nl vinden dat media vooral een gesprek moeten zijn.

Open fora op algemene nieuwssites leiden meestal tot een hoop gedoe. Lezers vliegen uit de bocht, reageren te heftig op elkaar, houden zich niet aan basaal respect. De meeste nieuwssites sluiten dan het forum maar weer, of investeren wel in moderatoren. Beide oplossingen zijn weinig bevredigend.

Bij dvhn.nl hebben we ervoor gekozen de lezers elkaar te laten beoordelen, zoals een site als slashdot.org dat ook doet. We hebben vandaag een eenvoudig maar hopelijk weldoordacht reputatiesysteem (kijk hier voor meer info) in de lucht gebracht. Daarmee waarderen de gebruikers elkaars bijdragen, wat ons als redactie de informatie verschaft om gebruikers een hogere of lagere status te geven.

Met dat laatste zijn we natuurlijk weer aan het modereren, maar omdat we gebruikers en geen reacties beoordelen (dat laatste althans niet direct) is het veel minder bewerkelijk. Doel is uiteindelijk de rol van moderator over te dragen aan de gebruikers zelf, en delen van het systeem verder te automatiseren.

Helemaal pijnloos ging het vandaag niet. Kleine technische sores. Maar ik ben bepaald trots met wat mijn collega’s tot nu toe hebben bereikt. Wie mee wil praten over de details van het systeem, nodig ik uit op het forum-blog.

Reacties zijn gesloten.