Vasterman blijkt een domme geleerde

Vasterman blijkt een domme geleerde

21 oktober 2006 Geen categorie 11

Mijn god, wat een gelul. Een jaar geleden kreeg Peter Vasterman al op zijn falie omdat hij maar niet wilde begrijpen wat bloggers wel en niet zijn. En nu laat hij in een stuk over Arjan Dasselaar opnieuw zien dat hij er niets van begrijpt. “Bloggers blijken geen journalisten te zijn”, is een domme, narrow minded conclusie, waarmee Vasterman de journalistiek een slechte dienst bewijst.

Waarom die heftige toon? Omdat dit een blog is. Omdat veel blogs zich met die heftige, verongelijkte en ongelikte toon onderscheiden van de mainstream journalistiek, zoals ik eerder heb beweerd in een stuk over GeenStijl. En omdat ik nondedju wil laten zien dat er verschillen zijn tussen blogs, verschillen zo groot dat je bepaald kwaadwillend, reactionair of doodsbang moet zijn wil je dat miskennen.

De meeste blogs bestaan uit gezwatel. Een klein aantal valt te kwalificeren als journalistiek met definities ontleend aan de huidige beroepspraktijk, de code van Bordeaux en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Een iets groter aantal rekt de grenzen van de journalistiek op: wat nieuws is, staat minder vast dan het leek; opinies worden belangrijker dan feiten, een persoonlijke uithaal weegt zwaarder dan afstandelijkheid.

In een ouderwetse publicatie, een krant bijvoorbeeld, zou ik in een stuk als dit hebben gezegd dat ik overigens grote waardering heb voor het wetenschappelijke werk van Vasterman (“de analist bij uitstek van de mediahype”). Maar dit is een blog en dus doe ik dat niet en verstop ik mijn irritatie niet. Vasterman zet een hek om een beroepsgroep, die al hard bezig was zich te isoleren van de mensen voor wie journalisten het doen.

Dat is onverstandig. Dat is godbetert een schande. Vasterman blijkt een domme geleerde. Hij had dat stuk, bedoel ik maar, beter niet kunnen schrijven. De wetenschap, het is waar, heeft behoefte aan strak omlijnde definities. Maar de journalistiek kan het best zonder stellen en soms denk ik dat de journalistiek ook beter af is zonder wetenschappers.

Reacties zijn gesloten.