Gratis en kwaliteit: gaat dat samen?

Gratis en kwaliteit: gaat dat samen?

7 november 2006 Geen categorie 5

Cornelis van den Berg (ex Metro International) gaat van de gratis krant van PCM en investeerder Boekhoorn een kwaliteitskrant maken. Hij wordt directeur en plaatsvervangend hoofdredacteur, naast Ben Rogmans, die deze week overigens nog in kort geding moet uitleggen waarom hij vindt dat hij het Wegener-concern op stel en sprong mocht verlaten (Wegener is not amused).

In de Volkskrant vandaag legt Van den Berg een beetje uit welke kant hij op wil met de gratis krant (die nog een mooie naam moet krijgen: iets als De Dag, of De Morgen, of De Dageraad). Zijn belangrijkste opmerking is dat er naast Metro en Spits nog ruimte bestaat voor een gratis krant die meer kwaliteit biedt.

Vraag is natuurlijk waar op de schaal tussen Metro en pakweg de Volkskrant de nieuwe krant gaat zitten. Als Van den Berg en Rogmans erin slagen een krant te maken die ongeveer halverwege zit tussen de kwaliteit van een volwassen krant en de kostenefficientie van Metro doen ze het hartstikke goed.

Hamvraag is of dat lukt, of het kans van slagen heeft. Kun je een dagelijkse krant maken tegen zulke lage kosten dat hij voor de consument gratis is? De winstcijfers van Metro en Spits zijn niet zodanig dat je meteen al kunt vermoeden dat het gratismodel nog veel marge biedt voor kwaliteit, want die kost in een klassiek krantenmodel nu eenmaal geld.

Een gratis kwaliteitskrant, die op de Metro-tot-Volkskrant-schaal niet heel dicht bij Metro blijft, wordt pas kansrijk als hij ofwel gebruik gaat maken van het journalistieke materiaal van een reguliere krant (laten we zeggen: de Volkskrant; het Bob Witman-model dus*), ofwel alle modellen overhoop gooit en gaat leunen op bijdragen van lezers/burgers/users – of hoe je ze ook wilt noemen.

* Bob Witman is de adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant die was vrijgemaakt om de gratis krant voor de Volkskrant te gaan maken, het project dat ten onder ging toen PCM-topman Aan de Stegge toch besloot met zijn oude Telfort-partner Boekhoorn in zee te gaan.

Update

Inmiddels heeft Ben Rogmans op De Nieuwe Reporter verteld hoe de krant gemaakt gaat worden. Als hij gelijk heeft met zijn becijfering dat per verslaggever dagelijks driehonderd woorden zullen moeten worden geschreven, zullen dat best kwaliteitswoorden worden. Maar kun je een krant met twaalf tabloidpagina’s (Rogmans: iets minder dan de helft van de 22 redactionele pagina’s gaat nieuws bevatten, de rest onaandoenlijke kopij) nieuws nog wel een kwaliteitskrant noemen?

Reacties zijn gesloten.