Kranten hebben een geweldige toekomst

Kranten hebben een geweldige toekomst

15 november 2006 Niet gecategoriseerd 1

Kranten hebben een geweldige toekomst voor zich, zegt Piers Morgan, oud-hoofdredacteur van de Daily Mirror in een onderzoekje van The Independent. Morgan bedoelt: een grootste toekomst online. Binnen vijf jaar zullen alle kranten gratis zijn en zullen ze allemaal op internet zitten.

Wat er dan nog resteert van kranten in print, is een niche product voor oudere lezers. Lezers onder de 35 zullen alleen nog maar online lezen:

It will be the newspapers who are the most dynamic online who win. Any newspaper editor or proprietor who believes they will escape this inevitable translation from newsprint to online will get buried. They are under a massive misapprehension. If newspapers do it right and invest now they will be successful and make lots of money. It’s not the death of the paper. It’s the morphing of the paper from a print version to online.

De meeste van Morgans collega’s zijn minder somber over de toekomst van kranten, al moeten ze erkennen dat de invloed van de gratis Metro groot is. Kranten zijn misschien nog wel in trek, maar hoe verdien je er geld als als je er geen geld meer voor kunt vragen? Of zoals John Gisby (Yahoo Europe) het zegt:

Are newspapers in crisis? Yes, unless they reinvent themselves because readership is moving away from the printed form. Do they have a future? Absolutely, but it’s a future that looks quite different from the one they’ve been used to. () But my gut feel is that if I was an ambitious 21-year-old and had two job offers, one from traditional print and one was from online content or distribution, my guess would be that most people would take the online. A good way of determining whether an industry is in decline or not is to decide what you would do at the age of 21.

Reacties zijn gesloten.