De grote ideeën van 2006

De grote ideeën van 2006

12 december 2006 Geen categorie 2

Foto: EdgeWaar eindigt de macht van de massa? Het is in tijden van internet, collectieve intelligentie en sociale netwerken een vraag die wij ons in het vrije, kapitalistische westen nooit meer dachten te moeten stellen. De macht van de massa – dat was van voor de val van de Muur, van voor de Culturele Revolutie.

Maar wie goed nadenkt over hive minds, komt tot de ontdekking dat het product van collectieve kennis – denk aan Wikipedia en Digg.com – verrassend veel lijkt op aloude communistische systemen. Jaron Lanier is zo’n goede denker. Zijn kritische essay Digital Maoisme geldt voor The New York Times als een van de Grote Ideeën van dit jaar.

De Times heeft afgelopen weekend die grote gedachten in het Magazine op een rij gezet (signaleert Nick Carr op zijn log). De krant schuift Lanier terecht naar voren. De computerwetenschapper, kunstenaar en muzikant heeft cruciale kanttekeningen geplaatst bij veel van wat de web 2.0-hype het afgelopen jaar heeft opgeleverd.

Lanier waarschuwt ervoor dat we collectieve intelligentie gaan overschatten en de unieke stem van een persoonlijkheid uit het oog verliezen. We zijn zo onder de indruk van de wisdom of the crowds – het principe waarmee Google zoekt, Wikipedia zichzelf redigeert en Digg nieuws selecteert – dat we er blind op gaan vertrouwen.

Als collectieve kennis een doorslaggevende rol in de samenleving gaat spelen, als we er onze beslissingen en beleid op gaan baseren, ontstaat wat ik de ‘metacratie’ heb genoemd, een bestuursmodel gebaseerd op meta-informatie over meta-informatie, de grootste gemene deler van alles, übermeta dus.

Vanavond in Leeuwarden heb ik er een lezing over gehouden: ‘The Long Tail of Wisdom’. De tekst zal ik misschien nog eens hier publiceren.

Reacties zijn gesloten.