Blogs raken aan hun plafond

Blogs raken aan hun plafond

16 december 2006 Geen categorie 2

De populariteit van weblogs schijnt af te vlakken. De wereld telt pakweg honderd miljoen weblogs – een getal dat alle kanten op kan, afhankelijk van wat je mee wilt tellen – en dat zou wel eens genoeg kunnen zijn. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de mensheid niet gaat bloggen. Is dat scary?

De explosieve groei van het aantal internetters, de blogosphere verdubbelde tot nu toe elke zes maanden in omvang, leek het bewijs voor de stelling dat burgerjournalistiek uiteindelijk zou zegevieren. User generated content – iets anders leek niet meer te zullen bestaan als de blogs de macht definitief zouden overnemen.

Een kwestie van tijd leek het. Maar afgelopen maanden werd mij al duidelijk dat er iets mis was met die veronderstelling. Ik zag de belangstelling voor blogs niet heel sterk meer groeien. De passieve noch actieve belangstelling. En begon te vermoeden dat mediaconsumptie misschien toch een steviger luie component had dan ik een tijdje dacht.

Let wel: ondertussen hebben blogs de wereld op zijn kop gezet. Veel van wat de norm was binnen de media (of de journalistiek) is van zijn vanzelfsprekendheid ontdaan. Burgerjournalistiek heeft wel degelijk vaste grond onder de voeten en zal zich verder ontwikkelen, maar vanaf hier zal het minder hard gaan. Denk ik.

Reacties zijn gesloten.