Google als redder voor kranten

Google als redder voor kranten

27 december 2006 Niet gecategoriseerd 1

Google gaat een twee maanden durende proef met advertenties voor kranten uitbreiden, meldt The Washington Post. Een test met 100 adverteerders en 66 kranten is zo goed verlopen dat het veilingmodel nu verder wordt uitgerold. Heel simpel: adverteerders bieden via Google op advertentieruimte in kranten.

Dat kranten nog eens advertentieruimte bij opbod zouden gaan verkopen, lag voor de hand. Iedereen voelt aan dat honderd milimeter op de voorpagina meer waard is dan diezelfde ruimte op pagina 52. Als er al een prijsverschil is, compenseert dat niet het verschil in attentiewaarde.

Een paar jaar geleden moesten kranten adverteerders veel vaker dan nu laten weten dat ze “uitverkocht” waren. Wie een pagina in een grote krant wilde kopen, moest weken vantevoren boeken. Ook toen al werd er gedacht over veilingmodellen, maar kranten zijn conservatief en hun adverteerders nog behoudender. Het was te ingewikkeld, het zou kwaad bloed zetten – en toen ging het moment voorbij. Nu is advertentieruimte niet schaars meer.

Google leert dagbladen daar anders naar te kijken. Dankzij de zoekmachine is de long tail van de adverteerdersmarkt tot ontwikkeling gebracht. Honderdduizenden kleine adverteerders kopen nu ruimte in op talloze kleine en grotere sites. Google brengt vraag en aanbod samen: beide partijen melden zich zelf aan, een algoritme doet de rest.

Omdat er geen advertentieverkoper meer aan te pas komt, is Googles AdWords binnen het bereik gekomen van oneindig veel kleine krabbelaars. De volgende logische stap zette Google afgelopen najaar: ook de advertentiemarkten voor dagbladen zijn verre van optimaal georganiseerd. Nu krijgen de beste kranten in de proef al van diverse kanten biedingen, aldus The Washington Post:

“The volume [of ads sold] is tripling where we thought it would be,” said Tom Phillips, director of print ads at Google. “I think we’ll have real impact next year” on newspapers’ bottom lines, he said. “We open the medium to a whole new class of advertisers.”

Reacties zijn gesloten.