2007 wordt het jaar van webvideo

2007 wordt het jaar van webvideo

29 december 2006 Geen categorie 0

In 2007 gaan jongeren voor het eerst meer naar video via internet kijken dan naar televisie, schrijft Jan Benjamin in NRC Next. En alles wordt gratis, schrijft Peter van Ammelrooy in de Volkskrant onder verwijzing naar Lucebert (“Alles van waarde is weerloos”) en Kevin Kelly (“Alles van waarde wordt gratis”). En eerder al constateerde Gartner dat blogging in 2007 piekt, en daarna dus als fenomeen niet meer groter wordt.

Van Ammelrooy citeert cijfers over het gratis downloaden van muziek:

Circa 60 procent haalt regelmatig muziek van internet, zo blijkt een recente peiling van Intomart GfK; 4,9 procent doet dat louter bij betaalde aanbieders en 42,8 procent alleen als het gratis is. Een derde groep, 13,8 procent, vult gratis én betaald zijn collectie aan.

Gisteren las ik al ergens dat de democraat John Edwards zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap bekendmaakte via YouTube; waarmee Edwards na de eerste tv-president Kennedy de eerste webtv-president zou kunnen worden. In NRC zet Benjamin YouTube centraal in een overzicht van media-ontwikkelingen.

SuicideFriendly bezingt dé trend in de media van het afgelopen jaar en volgend jaar: wie tv kijkt doet dat niet meer via het televisietoestel maar op de computer. „It’s a brand new day, a virtual blitzkrieg of sensation. Welcome to the YouTube Nation!”

SuicideFriendly is een Amerikaanse zanger wiens hit nergens gedraaid wordt. Maar de het nummer is, aldus Benjamin, al wel 64.000 keer bekeken op YouTube.

Wat zeggen die trends bij elkaar opgeteld, gemixt en door de mash-up gehaald, over hoe wij media consumeren. En misschien nog aardiger: wat zeggen de voorspellingen over hoe wij de toekomst consumeren, nou ja, hoe de voorspellers dat doen.

Alles draait om perceptie. Veel media-aanbod is gratis geworden, omdat de consument dacht dat het gratis was. Een op de drie downloaders van muziek, aldus de Volkskrant, ziet niets onoorbaars in het binnenhalen van een illegale kopie van pakweg de nieuwste cd van Christina Aguilera. En een op de vier weet niet eens wat wel en niet mag. Nog een citaat:

Spits en Metro – gezamenlijke oplage bijna 900 duizend exemplaren – stillen de nieuwshonger van een groot aantal consumenten. Van de ondervraagden in de Intomart-peiling zegt 46 procent geen toegevoegde waarde te zien van betaalde kranten.

Voorspellingen van andere bloggers:
John Battelle